GCI : www.gci.miescisko.nowoczesnagmina.pl Wyszukiwane słowo:


Licznik odwiedzin
5102626
od 10 grudnia 2004




Informacje ogólne » Aktualności, ogłoszenia

III Festiwal Smaków "Gąska dobra na wszystko"
obrazek

W minioną niedzielę w świetlicy wiejskiej w Sarbii  odbył się III Festiwal Smaków „Gąska dobra na wszystko”. W tegorocznej edycji festiwalu uczestniczyło 9 sołectw tworząc sześć stoisk degustacyjnych. Sołectwa, które wzięły udział to : Gołaszewo, Gorzewo, Jaroszewo Drugie, Jaroszewo Pierwsze, Miłosławice, Piastowice, Sarbia, Zbietka i Żabiczyn.

Powołana Komisja w składzie:

  1. dr Ewa Mucha – Szajek – Przewodnicząca, Prorektor ds. dydaktycznych Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
  2. dr Lech Drożdżyński – wiceprzewodniczący, Przewodniczący Konwentu Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
  3. Elzbieta Kapczyńska – członek komisji, Przewodnicząca Rady Gminy Mieścisko
  4. Zofia Kałek – Bazyluk – członek komisji, Prezes Pałuckiego Banku Spółdzielczego
  5. Elżbieta Misiek – członek komisji, Powiatowy Lekarz Weterynarii

Oceniała potrawy w kategorii: przystawka, zupa i danie główne.

Ponadto Komisja  oceniała nie tylko walory smakowe przygotowanych potraw, ale też wygląd i estetykę podania oraz wystrój stoiska.

Wszystkich uczestników i zaproszonych gości powitał Wójt Gminy Pan Andrzej Banaszyński a oficjalnego otwarcia festiwalu dokonał Pan Marian Witucki Radny Rady Gminy Mieścisko i jednocześnie sołtys wsi Sarbia – gospodarz obiektu, w którym odbywał się festiwal. Z pośród zaproszonych  gości obecnością zaszczycili nas  Pan Wojciech Jankowiak  Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego wraz z małżonką, Pan Tomasz Kranc  Starosta Wągrowiecki,

Pan Arkadiusz Błochowiak   Dyrektor Wielkopolskiego Zarządu Melioracji i  Urządzeń Wodnych w Poznaniu , Pan Bogdan Fleming   Wiceprezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Dyrektora ARiMR  reprezentował Pan Eitner Dariusz Kierownik Biura Powiatowego oraz jego zastępczyni Pan Justyna Kujawa. Podsumowania  festiwalu w imieniu Komisji dokonał Pan dr Lech Drożdżyński wiceprzewodniczący komisji.

Wszystkie sołectwa biorące udział w festiwalu otrzymały z rąk Wicemarszałka  i Starosty pamiątkowe grawertony. Komisja wyróżniła przystawkę – pierś wędzoną wykonaną przez sołectwa Gorzewo, Gołaszewo i Piastowice, zupę – krupnik z Żabiczyna oraz danie główne – gęś po staropolsku przyrządzoną przez gospodynie z Miłosławic. Nagrody zakupione przez współorganizatora projektu Stowarzyszenie „Dolina Wełny” wręczyli Prezes Janusz Woźniak oraz wójt gminy Andrzej Banaszyński. Ponadto komisja wyróżniła sołectwo Zbietka za pomysł przygotowania i opracowania karty menu oraz Żabiczyn za jednolitość stroju.   Pamiątkowe albumy wręczyła Pani dr  Ewa Mucha – Szajek Prorektor ds. dydaktycznych Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Ponadto wszystkie sołectwa otrzymały pamiątki z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wręczone przez Panią Justynę Kujawa.

Specjalne podziękowanie Wójt Gminy  skierował dla Pana Zdzisława Serwatka Prezesa firmy SERPOL cosmetics sp. z o.o.w Mieścisko za kosmetyki i chemię gospodarczą, którą otrzymały wszystkie gospodarstwa uczestniczące w tym projekcie.



obrazek Lista załączonych plików      
Festiwal Smaku 2017 (8.4MB) obrazek pobierz obrazek pokaż